›   ›  Filozofia zdrowego życia

Filozofia zdrowego życia

Człowiek od dawna poszukuje „złotego środka” na zdrowie, dobrą kondycję, świetną figurę, sprawny umysł i długowieczność.
 

Organizm ludzki to system, w którym wszystkie narządy są ze sobą ściśle powiązane i dochodzi między nimi do wymiany energii. Jeśli w którymś miejscu przepływ ten zostanie zakłócony, powstaną zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu, przekładające się na osłabienie organizmu, obniżenie odporności, stres, idąc dalej różnego rodzaju choroby mniej lub bardziej poważne w skutkach.
 

Każdy z pewnością zadaje sobie pytanie, jak zdrowo żyć?
 

Jedni liczą na działanie tajemniczych mikstur, niektórzy mają własne teorie na ten temat, ale raczej nie wprowadzają ich w życie, inni stawiają na najbardziej oczywiste metody takie jak zdrowa, dobrze zbilansowana dieta, relaks i ruch.

 

Odżywianie

 

„Nie ze zboża się bierze to, co jest pożywieniem serc. Ale z tego, co zbożu dają z siebie (…) żyć można tylko tym, co się przetwarza.
Nie daje życia to, co jest złożone w człowieku, jak w magazynie” 
(Antoine de Saint-Exupery „Twierdza” roz. IX/XXVI)

 

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że sekretem zdrowego życia a także świetnego samopoczucia bez zbędnych chorób a także dolegliwości jest zdrowe i prawidłowe odżywianie się. Wielkie znaczenie ma w tym przypadku spożywanie pożywienia o ściśle określonych porach i cykliczność – w myśl zasady „jedzmy mniej, ale często”, jak również przyjmowanie co najmniej jednego gorącego posiłku dziennie.

 

Aby organizm był właściwie odżywiony, potrzebuje podobno aż 45 różnych substancji odżywczych. Niedobór któregokolwiek ze składników może wpłynąć niekorzystnie na zdrowie. Ale najważniejsze jest przede wszystkim to, z jakiego typu półproduktów, jak również surowców wyprodukowano nasze jedzenie codzienne. Dobrze jest, bowiem jeść pokarmy wartościowe, częściej, ale w małych ilościach. Żywność, którą spożywamy, bywa niepełnowartościowa, co wynika z procesów technologicznych stosowanych podczas jej produkcji oraz  przechowywania. Powinniśmy, więc stosować częściej produkty naturalne
 

Jedzmy chude mięso, ryby dużą ilość warzyw i owoców. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastąpmy na pochodzenia roślinnego. Oczywiście, że nasz organizm potrzebuje węglowodanów, ale dostarczajmy mu tych zdrowych, a nie takich, które nam szkodzą. Zdecydowanie ograniczmy spożywanie cukru i soli.
 

Taka przemyślana, wyważona dieta stosowana w zależności od naszych potrzeb jest najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowego trybu życia.

 

Na szczęście w Europie produkuje się coraz więcej żywności zawierającej coraz mniej składników zagrażających życiu człowieka. Jest to tak zwana żywność ekologiczna, która musi spełniać surowe normy chemiczne. Oczywiście zdrowa żywność jest zazwyczaj droższa, a zbierane plony nie są tak obfite, jak w przypadku rolnictwa tradycyjnego jednak konsumenci coraz częściej wybierają zdrową żywność ekologiczną, ponieważ są świadomi wpływu na organizm środków chemicznych stosowanych w tradycyjnym rolnictwie.
 

Coraz więcej ludzi spogląda, co na etykietach produktów jest napisane, czyta informacje o składzie, zastanawia się, jaki wpływ na zdrowie ma zawartość wszystkich dodatkowych elementów.
 

Kolejnym plusem ekologicznej uprawy jest mniejsze zużycie wody i energii potrzebnej do wytworzenia zdrowej żywności, która jednak w ten sposób jest bogatsza w witaminy i minerały. Oprócz warzyw i owoców, rolnictwo ekologiczne to także hodowla zwierząt, które hodowane w ten sposób, są zdrowsze i trzymane w godnych warunkach, a mięso z takiej hodowli jest lepsze i smaczniejsze niż to z tradycyjnej.

 

Wybiegając, zatem w przyszłość, z myślą o naszym zdrowiu, należy sobie zadać pytanie czy żywność, która jest na półkach sklepowych i kusi konsumentów na pewno jest zdrowa?

 

Jak się jednak okazuje, żywność taka zawiera wiele dodatków poprawiających jej smak, zapach i przedłużających okres jej ważności. Barwniki, konserwanty oraz sztuczne środki słodzące na pewno nie wpłyną zbyt dobrze na nasze zdrowie. Dlatego warto pamiętać, że nasze zdrowie w dużej mierze zależy od tego, czym się żywimy.

 

Relaks i Ruch

 

Organizm ludzki potrzebuje ogromnej dbałości i troski ze strony człowieka, aby prawidłowo funkcjonował. Ważne jest, aby w codziennym zapędzeniu wygospodarować czas zarówno na pracę, jak i wypoczynek, który przecież dla naszego organizmu jest równie ważny jak i ruch. Gdy organizm ma zbyt mało odpoczynku, obniża się jego odporność, osłabiony brakiem snu organizm szuka sposobów na pozyskanie dodatkowej energii. A to przecież od ilości sił żywotnych zależy nasze zdrowie, które jest podstawą dobrego samopoczucia i zadowolenia. Ktoś, kto posiada dużo sił witalnych, jest radosny, zadowolony, realizuje się w życiu osobistym i zawodowym, tryska pozytywną energią.
 

Najważniejsze jest pozytywne nastawienie oraz regularna praca nad sobą. Zmiana trybu życia, przynosząca efekty, stająca się filozofią życia.
 

 

 
 
« wstecz