Jakość żywności ekologicznej
Ekożywność jest badana od lat, stąd istnieją naukowe dowody, że jest zdrowsza od konwencjonalnej. Powstaje bez użycia syntetycznych nawozów, pestycydów, hormonów, antybiotyków czy syntetycznych dodatków. Badania francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności AFSSA wskazują, że ekożywność pochodzenia roślinnego zawiera więcej suchej masy oraz cennych makroelementów jak magnez i żelazo a także więcej przeciwutleniaczy (działających antynowotworowo), a żywność pochodzenia zwierzęcego – więcej korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W ponad 90% ekożywności nie stwierdza się pozostałości pestycydów a warzywa zawierają około 50% mniej azotanów niż ich konwencjonalne odpowiedniki – jest to szczególnie istotne ponieważ azotany łatwo przekształcają się w azotyny, które mają działanie nowotworowe.
W Polsce pierwsze kontrole i certyfikaty dla produktów ekologicznych wprowadzono od 1989 roku a od roku 2004 certyfikaty przyznane polskim ekoproduktom są wydawane zgodnie z normami unijnymi. Polski system kontroli w rolnictwie ekologicznym składa się z komercyjnych jednostek certyfikujących oraz nadzorującego je organu państwowego którym jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Po otrzymaniu certyfikatu każdy producent jest kontrolowany przynajmniej raz do roku. Jest to kontrola obligatoryjna a jej termin jest znany. Dodatkowo przeprowadza się też kontrole niezapowiedziane, więc niektórzy producenci są kontrolowani nawet kilka razy w roku.
Certyfikaty wydaje się na konkretne produkty, więc dane gospodarstwo nie musi od razu otrzymać certyfikatów na wszystkie swoje wyroby. Tak więc jeśli na produkcie jest etykieta wyrobu ekologicznego, można być pewnym, że jest on rzetelnie kontrolowany. Za próbę sprzedaży produktu zwykłego jako ekologicznego czy za bezprawne wykorzystywanie określeń typu „bio” czy „eko” przewidziane są wysokie kary.