Rozbiór tusz wołowych
Rozbiór tusz wołowych rozpoczyna się ich podziałem na półtusze, następnie na ćwiartki przednie i tylnie, które są krojone na kawałki oferowane do sprzedaży detalicznej. Typowy rozbiór tusz wołowych przedstawiony jest na załączonym rysunku i polega na wykrojeniu z półtusz następujących kawałków:
1. Karkówka
2. Rozbratel
3. Antrykot
4. Łopatka
5. Mostek
6. Szponder
7. Goleń
8. Rostbef
9. Polędwica
10. Zrazowa górna
11. Zrazowa dolna
12. Skrzydło
13. Ligawa
14. Łata
15. Krzyżowa
16. Ogon
Najlepsze gatunkowo mięso znajduje się wzdłuż grzbietu zwierzęcia oraz w jego tylnej części. Mięso z tych części nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania. Mięso z części przedniej ma grubsze włókna i więcej błon i ścięgien. Nadaje się jednak doskonale do gotowania i duszenia.