›   ›  Filia Gospodarstwa w Grodkowie

Filia Gospodarstwa w Grodkowie

Gospodarstwo Pacółtowo posiada swoją filię w Grodkowie k. Wyszogrodu, gdzie w sposób ekologiczny hodowany jest drób oraz uprawiane są warzywa i owoce. W Grodkowie hodujemy kury nioski rasy zielononóżki, kaczki odmiany staropolskiej oraz gęsi- rasy kołudzkiej (zwanej tez Gęsią Owsianą)

Kury rasy zielononóżki są najlepszym z rozwiązań w chowie ekologicznym w naszych warunkach. Jest to rasa wieloużytkowa, nadaje się na produkcję jajek jak i mięsa. Rasa ta jest szczególnie dobrze przystosowana do żerowania na wolnym wybiegu, ma atrakcyjne ubarwienie piór, charakteryzują się dobrą zdrowotnością, smacznymi jajami i mięsem. Już w 20-tym tygodniu życia przedstawiciele tej rasy osiągają następującą wagę: kogut od 1,7 do 2,2 kg, kura od1,5 do 1,8 kg. Kury dają rocznie od 180 do 190 jaj w kremowej skorupie o masie 55 – 59 g. Upierzenie koguta jest błyszczące, metaliczno–zielone, kury są koloru kuropatwowego z grzbietem o zabarwieniu beżowo-brązowym.

Gęś Biała Kołudzka (zwana tez owsianą) jest to rasa ogólnoużytkowa. Istotnymi jej cechami są m.in. optymalne wykorzystanie paszy, otłuszczenie, masa mięśniowa ud i piersi. Dzięki optymalizowaniu procesu chowu oraz sposobu żywienia naszych gęsi (ziarno zbóż z ekologii oraz zielonka) cykl produkcyjny wynosi około 16 tyg. Gęś Kołudzka w tym okresie zjada około 55 kg paszy zielonej (skubiąc zielonkę w sadzie i na trawnikach). Mikroflora jej układu pokarmowego przetwarza dostarczoną karmę w pełnowartościowe białko mięsa z bardzo niskim odtłuszczeniem całej tuszki. Wypasanie gęsi na terenach zielonych jest niezbędne do prawidłowego i bezstresowego rozwoju piskląt i osobników dorosłych.

Mięso „gęsi owsianej” charakteryzuje się wysoką zawartością białka, dużym udziałem witamin z grupy B, znaczącym składem minerałów, takich jak: fosfor, potas i żelazo. Tłuszcz ma prozdrowotne działanie z uwagi na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, porównywalnych ze składem oliwy z oliwek. Istotną zaletą naszych gęsi jest również bardzo wysoka odporność na choroby i dostosowanie do rodzimych warunków środowiskowych (woda, pasza, łąka i pastwiska). Gęsinę postrzegamy dziś jako element diety ochronnej i wzmacniającej organizm.

Kaczki – to podstawa hodowli ekologicznego drobiu w Grodkowie. Mięso z hodowanych w Grodkowie kaczek jest delikatne, mimo iż w porównaniu do mięsa innych ptaków rzeźnych ma większą ilość tłuszczu (jego skład zależy od składników w paszach). Najwięcej mięsa w tuszce kaczej znajduje się w tułowiu.
 

Z drobiu hodowanego w naszym gospodarstwie w Grodkowie uzyskujemy produkty o bardzo wysokich walorach smakowych i dietetycznych. Wszystkie zwierzęta żywione są paszą o dobrej jakości, wyprodukowaną w gospodarstwie, dostosowaną do potrzeb każdego z wyżej wymienionych gatunków.
 

 
 
« wstecz