›   ›  Przechowywanie

Przechowywanie

Świeża wołowina powinna być trzymana w lodówce w temperaturze 2-7 oC.

Jeżeli planujemy przechowywać mięso dłużej, należy stosować się do następujących zasad:

  • nie należy wcześniej go myć - nie można przechowywać mokrej wołowiny
  • mięsa nie należy porcjować przed przechowywaniem. Mięso lepiej się przechowuje w dużych kawałkach
  • należy ograniczyć dostęp drobnoustrojów oraz wysychanie mięsa przykrywając naczynie z mięsem folią lub talerzem
  • mięso można skropić cytryną lub octem 
  • świeżą wołowinę można zamrozić, zawijając ją szczelnie, aby nie straciła wody. Należy ją zamrażać szybko, a rozmrażać powoli
  • mięso zamrożone należy przechowywać nie dłużej niż dwa miesiące

 

 
 
 
 
« wstecz