›   ›  Wizualna ocena jakości świeżego mięsa

Wizualna ocena jakości świeżego mięsa

Aby móc w pełni docenić walory przyrządzanego mięsa, ale i dla naszego zdrowia należy, dokonując jego zakupu, zwrócić szczególną uwagę na jego jakość i świeżość. Jak zatem wybrać najlepszą wołowinę?

Świeża wołowina ma barwę od jasno czerwonej do ciemnokarminowej, tkankę kruchą i soczystą. Tłuszcz przerastający mięso winien być jędrny, a jego zewnętrzna powłoka biała. Dojrzałe mięso jest lekko wilgotne i ma świeży zapach.

Mięso zwierząt starszych ma grube włókna, ciemnoczerwoną barwę a tłuszcz koloru ciemnożółtego. Mięso niedojrzałe w miejscu przekrojenia połyskuje i jest pozbawione swoistego zapachu. Mięso w żadnym przypadku nie może być lepkie, mokre, ani śliskie w dotyku, bo są to oczywiste oznaki nieświeżości. O tym samym mogą świadczyć plamy na jego powierzchni lub ciemniejąca warstwa tłuszczu.

 
 
« wstecz